Nordkoreansk cyberattack mot sydkoreanskt skeppsvarv

Daewoo Shipbuilding, DSME:s skeppsvarv i Sydkorea. I bilden pågår byggnationen av ett LNG-fartyg. Foto: Wikipedia, kredit:Towel401

Nordkoreanska hackare har förmodligen stulit ritningar om ett nytt sydkoreanskt krigsfartyg efter att ha hackat sig in i det sydkoreanska varvet, Daewoo Shipbuilding, DSME:s datasystem, skriver Reuters.

Cyberattacken skulle ha ägt rum i april 2016, säger sydkoreanska politikern Kyung Dae-soo från landets oppositionsparti Liberty Korea Party Reuters. Hackerattacken upptäcktes, enligt politikern, först nyligen av en avdelning i Sydkoreas försvarsdepartement, som upptäckte att hackare hade använt ett förfarande, som liknade andra cyberattacker som Nordkorea misstänks ligga bakom.

- Vi är nästan 100 procent säkra om att det är nordkoreanska hackare som ligger bakom dataintrånget och som samtidigt stal för företagets känsliga handlingar, säger Kyung Dae-soo till Reuters, och förklarar att det inte är känt hur känsliga och sekretessbelagda uppgifter det handlar om.

Nordkorea har alltid struntat i att kommentera anklagelser om hackerattacker.

Högst sannolikt har nordkoreanska hackare stulit ytterst känsliga dokument från DSME-varvet, säger sydkoreanska politiker till Reuters.

Källa: Reuters