”Tyska parlamentet blir allt annat än sömnpiller efter valet”

Tyska Förbundsdagen i Berlin. Det tyska valresultatet är allt annat än oviktigt för Sveriges del. Framför allt när det gäller industriell utveckling, ekonomi och näringslivet i stort. Ju bättre förutsättningar för tysk tillväxt desto bättre förutsättningar för Sveriges handel med Tyskland och Europas ekonomi som helhet. Foto: Wikipedia

De flesta medier i Sverige och i många andra länder har beskrivit den tyska valkampanjen som ett sömnpiller. Huvudkonkurrenterna håller med varandra i de flesta frågorna och resultatet är redan avgjort, så beskrivs den tyska valrörelsen på många håll just nu.

I opinionsundersökningarna ligger socialdemokraterna nästan 15 procentenheter bakom CDU/CSU och Merkel är betydligt mer populär än socialdemokraternas toppkandidat Martin Schulz.

Ett sömnpiller eller inte, men efter valet lär det, enligt en enig skara av politiska bedömare, bli en stor skillnad jämfört med den tyska Förbundsdagens tidigare sammansättning och den som kommer att väljas på söndagen den 24 september.

- Tyska parlamentet blir allt annat än sömnpiller efter valet, prognostiserade parlamentets f d talesman Lammert nyligen.

En stor förändring som väntar efter valet är att Alternativ för Tyskland (AfD) för första gången ser ut att ta plats i förbundsdagen. I den aktuella valrörelsen kampanjar AfD med tydligt invandrar- och islamfientliga budskap.

– Det kommer att bli helt nya tongångar i parlamentet. Sedan kriget har det inte funnits något högerextremt parti representerat i förbundsdagen. Det ser ut att förändras nu. De flesta av AfD:s väljare verkar dock vara helt ointresserade av innehållet som partiet står för. De vill främst rösta emot etablissemanget, uttrycka sitt missnöje. Det vi ser där är kanske till en viss del jämförbart med vad som hände i USA när Trump blev president, sade Helmut Steuer, Nordenkorrespondent för bland annat den tyska affärstidningen Handelsblatt, vid ett frukostseminarium om läget inför valet i Tyskland på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Andra observatörer talar om en katastrofal utveckling. För första gången sedan Andra världskriget kommer parlamentsledamöter med öppna nazistsympatier att sitta i tyska Förbundsdagen.

- Det kommer att bli den största skillnaden. En betydande del av AFD.s medlemmar och vissa kandidater kan betecknas som nazister i ordets rätta bemärkelse.  Det handlar om personer som säger sig vilja återskapa Tysklands ära och dra ett sträck över det förflutna, även Förintelsen. Nyligen väckte även AfD:s huvudkandidat Gauland stor uppståndelse när han hävdade att den tyska armen, Wehrmacht, under Hitlertiden inte behövde skämmas för någonting och när han sade att en kvinnlig tysk politiker med turkiskt påbrå skulle dumpas i Anatolien. Gauland använde tordet - entsorgen, vilket användes av tyska nazisterna under Förintelsen när de beskrev vad som skulle göras med judarna, konstaterade programledaren, Markus Lanz i tysk TV.

Trots denna nya utveckling har valkampanjen i det stora hela förts sakligt. Personangreppen har varit få och det är mindre fokus på utbudspolitik än vad man är van vid i till exempel Sverige.

– Unga väljare i Tyskland är väldigt intresserade av digitaliseringen och de nya jobbmöjligheterna den kan ge. Det såg man bland annat i intervjuerna som kända tyska youtubers gjorde med både Angela Merkel och Martin Schulz. Men det finns mycket att göra på det området. Tyskland ligger till exempel på plats 27 av 28 länder i Europa vad gäller utbyggnad av glasfiber för snabbt internet, sade Helmut Steuer.

Markku Björkman