Trelleborgs kommun stärker sitt elnät

Foto: Eitech Engineering

Eitech bygger ny fördelningsstation

Eitech har vunnit uppdraget att leverera den första stationen av flera när Trelleborgs kommun stärker sitt nät och bygger för att höja spänningen till 130kV. I uppdraget ingår även ansvar för en tillbyggnad i befintlig station ÖF i form av ett nytt 130kV fack. Ordervärdet uppgår till närmare 29 miljoner svenska kronor.

Den nya 130/10kV stationen byggs i Trelleborgs hamn och utrustas med ett konventionellt luftisolerat 130kV ställverk som placeras inomhus i en egen byggnad och även rymmer två krafttransformatorer. I direkt anslutning byggs en 10kV byggnad med tillhörande kontrollrum för hela fördelningsstationen. Byggnaderna uppförs i betong, allt för att erbjuda bästa möjliga skalskydd samt smälta in i omgivningen.

– Vi bygger stationen för att hantera både 130kV och 50kV. Att dela stationen i två byggnader ger förutom en större tillgänglighet och säkerhet även möjlighet att på ett effektivt sätt minska entreprenadtiden. Alla delar konstrueras modulbaserat, vilket resulterar i skalbarhet och möjlighet till återanvändning, säger Jan Hintze, VD Eitech Engineering.

Eitechs uppdrag avser en totalentreprenad och färdigställs sommaren 2018.