Stora barriärrevets ekonomiska värde kartlagt

Gustav Sjöholm/TT: Stora barriärrevet beräknas bidra till 64|000 heltidsjobb, direkt och indirekt, och en rejäl injektion i den australiska ekonomin, enligt en ny rapport. Arkivbild.

"Som den största levande strukturen på jorden och ett av världens mest komplexa och mångsidiga naturliga ekosystem, anses Stora barriärrevet med rätta vara ovärderligt och oersättligt", säger Great Barrier Reef Foundations chef Steve Sargent i ett pressmeddelande.

Organisationen har beställt rapporten av Deloitte, som beräknat vad Stora barriärrevet egentligen betyder rent ekonomiskt för landet. Slutsatsen är att det hotade revet – som två år i rad har varit drabbat av massblekningar – är viktigare än flera av landets industrier, som i sin tur anses spela en avgörande roll för landet.

Revet beräknas direkt ha tillfört mer än motsvarande 42 miljarder kronor till den australiska ekonomin 2015 och 2016 och bidragit med 64 000 heltidsarbetare.

Deloitte har också gjort beräkningar på vad Stora barriärrevet betyder indirekt, som symbol för landet och medborgarna. Totalt beräknas barriärrevet vara värt motsvarande 370 miljarder kronor – mer än tolv gånger så mycket som Operahuset – varav den största delen, 191 miljarder, kopplas till turismen.

Förutom turismen bidrar revet även till ekonomin genom fiske, rekreation och forskningsaktiviteter.