Veolias svenska FM-verksamhet säljs

Foto: Veolia

Lassila & Tikanoja köper för 650 miljoner kronor

Lassila & Tikanoja Oyj köper Veolias svenska verksamhet för fastighetstjänster (FM) genom att förvärva samtliga aktier i Veolia FM och förstärker härigenom sin närvaro på den svenska marknaden.

– Genom köpet av Veolia förstärker vi väsentligt vår position inom fastighetstekniska tjänster i Sverige, vilket är den marknad för fastighetsservice som växer snabbast i Norden. Bolaget och dess personal representerar ett högklassigt kunnande och expertis med anknytning till komplexa tekniska miljöer, exempelvis sjukhus. Vi vill dra nytta av Veolias välfungerande lösningar, särskilt inom sjukhus- och kommunsektorn, så att våra kunder kan utföra underhåll av sina fastigheter på ett energieffektivt och ansvarsfullt sätt. Vi är övertygade om att den gedigna erfarenheten inom hälsovården i Sverige kommer också att öka våra möjligheter att erbjuda fastighetstekniska tjänster till det förnyade segmentet som uppstår till följd av social- och hälsovårdsreformeni Finland”, säger Lassila & Tikanojas verkställande direktör Pekka Ojanpää.

– Vi är glada över att få bli en del av Lassila & Tikanoja och få vara med om att utveckla bolagets affärsverksamhet i Sverige till nästa nivå”, säger Veolia FMs verkställande direktör Erik Sundström.

Det skuldfria pris som Lassila & Tikanoja betalar för 100 procent av Veolia FM är 650 miljoner kronor. Arrangemanget bedöms vara slutfört under det tredje kvartalet år 2017 och köpet förutsätter ett godkännande av Konkurrensverket i Sverige.

– Det var rätt tidpunkt för oss att låta Veolia FM fortsätta sin utveckling med hjälp av en ny ägare. Denna transaktion kommer att göra det möjligt för Veolia att fokusera ännu mer på vår strategi att tillhandahålla miljölösningar till industrier i Norden, säger Håkon Vist, affärsutvecklingschef för Veolia Nordic.