Nordic Paper Åmotfors bygger ut sin vibrationsövervakning

Foto: Nordic Paper

Maximal förvarningstid mot nedsatt mekanisk kondition

Värmländska pappersbruket Nordic Paper Åmotfors fortsätter sina investeringar i tillståndskontroll från SPM och bygger nu ut det befintliga onlinesystemet för vibrationsmätning på pappersmaskinen PM6 med ytterligare mätpunkter.

I en första etapp investerar man i sextiosex DuoTech accelerometrar, som kombinerar vibrations- och stötpulsmätning med de patenterade HD-teknologierna HD ENV och SPM HD för maximal förvarningstid mot nedsatt mekanisk kondition. Mätmetoderna ger tydliga och lättolkade mätresultat redan i ett mycket tidigt skede av skadeutvecklingen, vilket ger optimala förutsättningar för planerat underhåll.

De nya mätpunkterna kopplas till onlinesystemet Intellinova, utrustat med vibrationsmoduler. Montage av systemet kommer att ske under årsstoppet sommaren 2017.

Fabriksschef Christer Österberg förklarar varför man gör denna investering:

– Vi har haft onlinemätning på torkcylindrar och yankeecylinder på PM6 i några år och är väldigt nöjda med resultatet, och väljer nu att gå vidare så att vi på tre år har hela pappersmaskinen online, vilket enligt mig ger en mycket säker övervakning.

Förutom onlineövervakningen av PM6 med Intellinova använder bruket i Åmotfors även det portabla instrumentet Leonova Diamond för rondering på mindre kritisk utrustning.