Stora Enso storsatsar på vattenhänsyn

Vid passage över bäck ska virkesbro byggas för att minimera påverkan på vattnet. Markberedningsförare studerar brokonstruktion och biologiska värden.

Nu pågår årets stora satsning i vattenhänsyn. Under 16 dagar drillas nära 500 maskinförare, skogsvårdsarbetare och tjänstemän i skoglig hänsyn till våtmarker, bäckar och andra vattendrag i Mora och Sunne.  

Under torsdagen den 8 juni samlades skogsvårdspersonal i Stora Ensos vattenvårdspark utanför Mora. Deltagarna kom från olika platser, bland annat Gävleborg, Bergslagen och Mälardalen.

­– Att vara försiktig i närheten av vatten är väldigt viktigt, säger Per Mellström, skogsskötselchef vid Stora Enso. Det handlar om att vara rädd om det vatten vi har så att våra barn och barnbarn kan dricka av det och äta fisken. Vi visar bland annat skonsammaste sätt för en skogsmaskin att ta sig över en bäck. Men också vilka biologiska värden som ska värnas i vatten och våtmarker. Vattenfrågorna ligger högst upp hos oss och ingår i företagets miljömål.

Kursen leds av experterna Daniel Palm, Skogsstyrelsen och Lasse Gunnarsson, konsult. För en del deltagare är det första gången, medan andra har gått kursen tidigare.

– Vi genomförde en liknande utbildning 2012 med 1000 deltagare, säger Per Mellström. Den blev så lyckad att många andra skogsföretag följde vårt exempel och gick kursen. Nu har vi uppdaterat årets version med ny kunskap och nya infallsvinklar.