​“The Absolut Tower” genomgår ombyggnation

Bild: The Absoulte Company

Till sommaren påbörjas en ombyggnation av destilleriet i Nöbbelöv, där finspriten till Absolut Vodka produceras. Under en tid har fåglar från trakten byggt bo inne bland rören i anläggningen, lockade av värmen från produktionen och spillvetet på marken.

- Det har blivit ett arbetsmiljöproblem för våra anställda och för våra entreprenörer, framför allt vid underhållsarbete och reparationer. Vi tycker verkligen om fåglarna, och förstår att de vill bygga bo där det är varmt och gott om mat, men det här är inte rätt plats för det, säger Anna Schreil, Produktionsdirektör vid The Absolut Company i Åhus.

För att förhindra att fåglarna fortsätter att leva runt om destillationsanläggningen, kommer anläggningen att omges av en byggnad, skapad av ett masknät anpassat för att stänga ute de fåglar som har gjort fabriken till sitt bo; bland annat starar, duvor och svartfågel. Fabriksbyggnaden kommer bli något av ett landmärke för nordöstra Skåne, och för The Absolut Company är det viktigt att bevara känslan och estetiken.

- Det är viktigt att ombyggnaden lever upp till Absoluts standard. Det är en genomtänkt design och vi planerar även att utrustna byggnaden med någon form av dekorativ belysning. Det ska bli något som vi kan vara stolta över, säger Anna Schreil, som vill ge byggnaden namnet The Absolut Tower.

Projektet inleds i början av juni och det beräknas vara helt klart i slutet av hösten. Arbetet utförs av lokala företag, med Thage i Skåne som totalentreprenör.