Mines and Technology diskuterade effektiv gruvdrift

Harry Sandström, programchef för Finlands Geologiska Undersökningar, uppmanade utländska intressenter att investera i finsk gruvsektor. Foto: Markku Björkman
Mineraler i Finland. Foto: Finlands myndighet för geologiska undersökningar.

Helsingforskonferensen "Mines and Technology´s" andra dag behandlade framför allt den dagliga gruvdriftens och produktionens effektivitet.

Frasers undersökningsinstitut Mining Investment, rankade nyligen Finland bland topp 5 i världen under åren mellan 2010-2016, på första plats år 2014 och nr 5 år 2016

Harry Sandström, programchef för Finlands Geologiska Undersökningar, utvärderade Finlands bidrag till gruvkluster och utveckling av gruvteknik i landet.

- Det har beräknats att Finland och Sverige bidrar till ca. 80 procent av den teknik som används i underjordiska gruvor över hela världen, sade Sandström.

Finland har enligt Sandström en lång historia av gruvdrift och erfarenhet av metallurgisk teknik och tillverkning av gruvutrustning.  Numera känner man väl till detta inom hela den internationella gruvsektorn.

Utnyttjandet av koppar-, nickel-, kobolt-, zink- och blymalmer samt krom-, vanadin- och järnavlagringar har lett till skapandet av en omfattande råmaterial- bas för landets metallindustri med betydande centra för bearbetning och raffinering av koppar- och nickelkoncentrat, bland annat i Harjavalta och zink i Karleby samt krom i Kemi och järn i Brahestad. De viktigaste industrimineralerna som utvinns i Finland är karbonater, apatit och talk.

Finska ingenjörsföretag har under många år utvecklat viktiga innovationer, däribland Flash-smältning av koppar, avancerade automatiska tryckfiltrar, process integration och varierande optimeringstjänster.

Förutom ett antal globalt kända aktörer som Outotec, Metso och Normet erbjuder ett växande antal mindre företag specialiserad teknik, tjänster och lösningar för att förbättra produktiviteten, baserade på gröna gruvkoncept.

Efter att ha lagt fram dessa sakuppgifter ställde Harry Sandström en ren retorisk fråga: Varför bör man investera i finsk gruvsektor?

- Det bör man göra eftersom landet är förutsägbart och öppet för långsiktig strategisk politik med utmärkt infrastruktur och på grund av vår stabila politiska och sociala miljö, sade Sandström.

Han pekade på ett omfattande rikstäckande väg-, järnvägs-, hamn- och datanätverk. Dessutom hänvisade han till konkurrenskraftiga energipriser med robust och varierad energiinfrastruktur.

- Vi har en avancerad industriell ekonomi med blomstrande privat sektor. Teknikupptagning och utnyttjandegraden är hög, med en mångsidig tjänstesektor, underströk Sandström.

Finland välkomnar utländska investeringar i syfte att stimulera landets ekonomi. Enligt Sandström kan hans myndighet vid behov lämna världens bästa geologiska information till de intresserades förfogande.

- Och till sist men inte minst ligger bolagsskattesatsen kring 20 procent, vilket kan också vara en anledning till att investera hos oss, sade Sandström.