Stöd för digitalisering okänt för småföretagare

Foto: Visma

Nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till digitaliseringscheckarna

Mer än nio av tio småföretagare i Sverige känner inte till de ”digitaliseringscheckar” som de kan söka sedan årsskiftet, visar en ny undersökning från Visma. Checkarna kan ge företagen upp till en kvarts miljon kronor för att stärka sin digitala kompetens.

– Digitaliseringen innebär fantastiska möjligheter för små och medelstora företag. Att regeringen satsar för att fler ska få nytta av detta är utmärkt, men att så många inte ens känner till möjligheten att få kontant stöd är ett problem, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I Vismas undersökning svarar mer än nio av tio småföretagare, 92 procent, att de inte känner till digitaliseringscheckarna. Möjligheten att söka har funnits sedan årsskiftet, med syftet att höja den digitala kompetensen hos små och medelstora företag. Enligt Tillväxtverket, som är ansvarig myndighet, har bara ett fåtal ansökningar om stödet beviljats hittills.

På frågan om vilken hjälp småföretagare vill ha för att skynda på digitaliseringen svarar var femte, 22 procent, att de vill ha hjälp med att öka lönsamheten. 19 procent anger att de vill ha en bättre internetuppkoppling, något som digitaliseringscheckarna inte är avsedda för. En av sju småföretagare, 13 procent, vill ha hjälp med att ta fram en digital strategi för sitt företag – och här finns hjälp att få för den som uppfyller kraven för checkarna.

Digitaliseringscheckarna riktar sig till företag som vill växa, har 2–49 anställda och en omsättning på minst tre miljoner kronor.

– Kravet på tre miljoner i omsättning gör tyvärr att många mindre företag som vill växa inte är aktuella. Fyra av fem jobb skapas i de små och medelstora företagen, så det är synd att så många går miste om möjligheten att få stöd i sin digitala omställning, säger Boo Gunnarson.

Enligt EUs statistikbyrå Eurostat ligger svenska småföretag efter när inom digitalisering.Bara elva procent av företagen är på en avancerad nivå när det gäller digital teknik. Siffran är lägre än i något annat nordeuropeiskt land och långt under det europeiska genomsnittet på 17 procent.