Volvo och Google bygger in androidteknik i uppkopplade bilar

Foto: Volvo

Förbättrar användarupplevelsen

Volvo Cars har meddelat att man inlett ett nära samarbete med Google, ett av världens största teknikföretag, för att utveckla nästa generation av sitt prisbelönta infotainmentsystem med uppkopplad teknik baserat på Android. Systemet ger tillgång till ett stort utbud av appar och tjänster och kommer att lanseras på nya Volvomodeller inom två år.

Tanken med samarbetet är att det ska revolutionera kundernas interaktion med Volvobilar. Det stora utbudet av populära Androidappar, som utvecklats av Google, Volvo och andra apputvecklare, ger tillgång till uppkopplade och smarta tjänster i och omkring bilen.

– Samarbetet med Google är ett viktigt strategiskt steg. Googles plattform och tjänster förbättrar användarupplevelsen genom att det ger fler anpassningsmöjligheter samtidigt som Android erbjuder ökad flexibilitet ur utvecklarperspektiv, säger Henrik Green, Senior Vice President Research & Development på Volvo Car Group.

Samarbetet med Google reflekterar den pågående sammanstrålningen mellan fordons- och teknikindustrin i takt med att bilarna blir mer uppkopplade. Volvo anser att smarta samarbeten är framtiden för bilindustrin. Med Android som grundsystem kan utvecklingen ske snabbare och med större flexibilitet och erbjuda kunderna möjlighet att personanpassa upplevelsen av uppkopplad teknik i bilen.

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Volvo för att integrera Android i deras nästa generation av uppkopplade bilar. Det här samarbetet innebär att vi kan leverera en mer komplett upplevelse till Volvoförare – tack vare den välutvecklade infotainmentplattformen och det stort utbudet av Android-appar och Google-tjänster, säger Patrick Brady, Vice President of Android Engineering på Google.