Siemens levererar industriella gasturbiner till Bolivia

Lastning av gasturbiner i Norrköpings hamn. Fort: Siemens

Transport på 16 000 kilometer från Norrköpings hamn till slutdestinationen i Bolivia

Två industriella gasturbiner tillverkade av Siemens i Finspång har just påbörjat den långa resan som kommer att ta dem de nära 16 000 kilometerna från Norrköpings hamn till slutdestinationen i Bolivia. Leveransen utgör en logistisk utmaning i och med den avslutande delen av resan som innebär transport med 400 tungt lastade fordon på dåliga vägar på nära 4 700 meters höjd över Anderna, i extrema väderförhållanden.

I maj 2016 signerade Siemens avtalet som innebär en utökning av landets kraftproduktionskapacitet med över en gigawatt. De två gasturbinerna, tillverkade av Siemens i Finspång, lastades på ett fartyg i Norrköpings hamn. Den första etappen för det 170 ton tunga godset innebär 14 000 kilometer sjövägen till hamnen i Arica i Chile. Därifrån kommer turbinerna att transporteras de återstående 1 800 kilometrarna till Bolivia i delvis oländig terräng. Totalt kommer utrustning från tre kontinenter att levereras på över 400 tungt lastade fordon över Anderna, för att nå byggplatserna för de tre kraftverken.

– Med det här projektet uppnår vi den snabbaste, mest resurssnåla och kostnadseffektiva utökningen av kraftproduktionskapaciteten i Bolivia, säger Willi Meixner, CEO för Siemens division Power and Gas.

– Bolivia kommer att spara in mycket naturgas genom effektiviseringen av de tre kraftverken, vilket är positivt även för miljön. Modern teknik kommer att utgöra ett betydelsefullt bidrag för att öka tillgängligheten till elektricitet för den växande befolkningen och ekonomin.