Stora Ensos tryck- och stansmaskin nu i full produktion

Foto: Stora Enso

Investering på totalt 60 miljoner kronor

Den nya tryck- och stansmaskinen för wellpappförpackningar, Bobst Masterline HD, är nu installerad och producerar för fullt på Stora Ensos fabrik i Jönköping. Förutom tydliga produktivitetsvinster innebär investeringen framförallt att tryckkvaliteten och servicen till kunderna förbättras ytterligare en nivå.

– Marknadens krav på effektivt producerade förpackningar med högkvalitativt tryck växer ständigt och med denna investering säkerställer vi att vi även fortsättningsvis kan ligga i framkant med vårt kunderbjudande, säger Peter Torstensson, Nordenchef för Stora Ensos wellpappverksamhet.

Den nya maskinen har finare valsar, vilket gör att man kan trycka med mindre färg och mer detaljerat tryck. Detta leder till att trycket blir skarpare och tydligare. Den förbättrade tryckkvaliteten är den största skillnaden jämfört med tidigare generationer av liknande maskiner.

Maskinen har även utformats så att det finns ergonomiskt smartare lösningar för medarbetarna. Detta leder till en bättre arbetsmiljö. Dessutom håller maskinen en hög säkerhetsnivån.

– Det är väldigt glädjande att den nya tryck- och stansmaskinen nu är i full produktion. Projektet har fortlöpt enligt tidplan, vi kom till och med igång med produktionen någon vecka före planerat uppstartdatum. Det är tack vare det stora engagemanget från fabrikens kompetenta och erfarna medarbetare som gjort att idrifttagningen av den nya maskinen har gått så bra, säger en nöjd Peter Torstensson.

Investeringen i Stora Ensos svenska wellpappverksamhet kommunicerades i augusti ifjol och uppgick till totalt 60 miljoner kronor. Den innefattade i huvudsak en ny tryck- och stansmaskin i Jönköping, Bobst Masterline HD, vilket är en av de modernaste maskinerna på marknaden med tryck- och stansmöjlighet in-line.