Över hälften av jobben ersätts av robotar inom 20 år

Foto: Visma

2,5 miljoner jobb i Sverige försvinner

Inom tjugo år beräknas 2,5 miljoner arbeten i Sverige att utföras av en robot, maskin eller dator. Ändå visar en ny undersökning av Visma genomförd av Sifo, att endast en av fem svenskar känner sig oroade för att arbetslösheten ska öka på grund av det.

– Digital teknik innebär långt fler möjligheter än hot och det är glädjande att så många tycks dela den uppfattningen. I alla projekt för ökad digitalisering är det viktigt att informera om framtidsvisionen för att bemöta den oro för arbetslöshet som ändå finns, säger Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise.

Stiftelsen för strategisk forskning beräknar att 53 procent av alla svenska jobb kommer att ersättas av digital teknik inom tjugo år. I så fall påverkar det 2,5 miljoner människor. Trots det visar en ny undersökning från Visma att endast en av fem är oroade för utvecklingen. Bland dessa är något fler kvinnor än män.

– Det är ett faktum att många traditionella jobb är på väg att försvinna. Bland annat kommer robotar och maskiner att inom kort ge oss 100 procent korrekta bokföringstjänster och tågresor som är garanterat fria från olyckor orsakade av den mänskliga faktorn. Istället föds nya meningsfulla yrken som förbättrar vår livskvalitet, säger Sofia Gerstenfeld.