Laservapen gör entré i USA

US NAVY/Reuters: Laserkanonen Laws testas på amerikanska örlogsfartyget USS Ponce. I verkligheten kan laserstrålar inte ses med blotta ögat. Arkivbild.

Flera aktörer inom försvarsindustrin som Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman och Raytheon har efter flera årtionden av utveckling börjat tillverka prototyper för försvarshögkvarteret Pentagon.

Samtidigt testar den amerikanska flottan en 30-kilowatts laser på ett av sina örlogsfartyg, USS Ponce.

Kan spränga granater

Nyligen lanserade Lockheed Martin en laser för stridsvagnar med en kapacitet på 60 kilowatt. På några sekunder kan vapnet koncentrera energi och spränga infarande granater och slå ut drönare på en halv kilometers avstånd.

Om några år kan laserprototyper uppnå en styrka på över 150 kilowatt och sätta en missil ur kurs, beräknar Mark Gunzinger, på tankesmedjan Centre for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA).

Fördelarna med laservapen är att ammunitionen är ändlös och billig att använda.

Tekniska utmaningar

Men problemet är dess fysiska begränsningar. Än så länge står ingenjörer inför utmaningen att utveckla en mobil enhet som kan lagra tillräckligt mycket energi med ett lämpligt kylsystem. Detta gäller speciellt för stridsflygplan.

Men Gunzinger är optimistisk. Han tror att industrin kan utveckla lasrar med en styrka uppemot 300 kilowatt mellan sex och åtta år. Det skulle räcka för att tillintetgöra en hel missil. Då skulle tekniken alltmer kunna efterlikna den laserstyrka som visas på film.

Enligt många företrädare för försvarsindustrin är den statliga finansieringen det stora hindret.

Men lagstiftarna i kongressen har avskräckts från liknande projekt efter att en miljardsatsning på ett massivt laservapen monterat på en Boeing 747 skrotades 2012. Vapnet förklarades helt enkelt för ogenomförbart i praktiken.