Strejkvarsel triggar bråk om lönemärket

Sören Andersson/TT: Malin Ackholt, ordförande i HRF, Hotell- och Restaurangfacket, varslar om strejk. Arkivbild.

Samtliga LO-förbund har ställt sig bakom HRF:s agerande. LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson tycker att arbetsgivarparten Visitas agerande är märkligt.

De vägrar ge samma låglönesatsning som handeln och industrin redan fått, säger han till TT.

Raserar modellen

Från Svenskt Näringsliv låter det helt annorlunda. Arbetsgivarorganisationen tycker att LO försöker rasera modellen med industrin som lönenormerare och märkessättare.

"Vi kommer försvara märket. Nu vilar ett stort ansvar på LO att sätta stopp för fack som vill rasera en väl fungerande lönemodell", skriver Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson i en kommentar.

Den varslade strejken bryter ut vid 19 företag i sex städer den 19 april om ingen uppgörelse har nåtts innan dess.

"En strejk är ett direkt hot mot deras verksamhet och därmed ett direkt hot mot de jobb som är så viktiga för såväl HRF:s medlemmar som för hela samhällsekonomin", skriver arbetsgivarparten Visitas vd Eva Östling som tycker att fackets krav är oansvarigt och överstiger industrins lönenormerande avtal.

Sympativarsel

Att hela LO ställt sig bakom HRF:s krav kan innebära att det kommer sympatistrejkvarsel från andra fack för de hotell- och restauranganställdas sak.

Sympatiåtgärder har vi inte tagit ställning till i dag, säger Thorwaldsson.

Det bråket handlar om är LO:s gemensamma låglönekrav om att anställda som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska få högre procentuella lönepåslag – något som både industrifacken och de handelsanställda fick igenom.

Om arbetsgivarna skulle få igenom sina krav skulle det hindra målet om att uppnå jämställda löner. Det kan vi inte acceptera. Därför backar hela LO Hotell- och Restaurangfackets varsel, säger Thorwaldsson.