Globala utvecklingsfinansiärernas program öppnar en miljardmarknad

Världsbanksgruppens huvudkontor i Washington DC i USA. Världsbanken deltar i en global utvecklingsfinansieringsmarknad med ett värde på närmare 100 miljarder dollar: Wikipedia, Shine Things

Olika globala utvecklingsfinansiärer investerar flera miljarder dollar i utvecklingsländer varje år. Ett stort antal industrier världen över drar nytta av detta. Av denna finansiering går den största delen till upphandling av förnödenheter, teknik och tjänster, skriver Finlands Utrikesministerium i ett pressmeddelande.

Upphandlingen av de internationella utvecklingsbankerna (Världsbanken, Asiatiska utvecklingsbanken, Afrikanska utvecklingsbanken, Banco del Sur), FN-organen, andra internationella organisationer och Europeiska unionen utgör en ”global utvecklingsfinansieringsmarknad” med ett värde på närmare 100 miljarder dollar.

På denna marknad finns olika typer av finansieringsmöjligheter för aktörer från den privata sektorn. Upphandlingarna inom denna marknad gäller allt från enorma infrastrukturella entreprenader till enskilda konsultuppdrag.

Utvecklingsländernas marknader har behov av hållbara lösningar. Efterfrågan på bra och pålitliga entreprenörer, leverantörer, planerare och tjänster, och allt där emellan, är stor. För att identifiera möjligheterna behövs emellertid både den privata sektorns driftighet och den offentliga sektorns stöd.

FN:s medlemsstater har förbundit sig till att genomföra Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling som antogs hösten 2015. Agenda 2030 betonar den privata sektorn roll i utvecklingen. Utvecklingspolitik siktar på att minska fattigdomen bland annat med hjälp av hållbar ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning. 

Företagens förmåga att erbjuda sitt kunnande till internationella organisationer, utvecklingsbanker, EU:s upphandlingar och program bör stödjas mer organiserat än tidigare, anser Finlands Utrikesministerium, som har publicerat en handbok i ämnet med tyngdpunkt på globala upphandlingar bland annat för industrin.