Lönefesten är över

Åserud, Lise/NTB Scanpix/TT: Kommer LO-facket Handels hota med påskstrejk? Arkivbild.

Löneökningar på två procent årligen ska säkra reallönerna de kommande tre åren, säger de fackliga företrädarna efter att ha tecknat det treåriga löneavtalet i industrin.

Förmodligen har de rätt i det. När man tittar på inflationsprognoserna så ligger de strax under två procent i närtid, säger Susanne Spector.

Möjligtvis blir det svårare på sikt då inflationen enligt prognoserna väntas ta fart lägre fram.

Över två procent

Men reallöneökningarna, löneökning minus inflation, lär bli klart lägre än de gångna åren, då de hamnat på två procent eller mer per år.

Fast då blev de överraskande höga, säger Spector.

Och för Riksbanken innebär det historiskt sett låga löneavtalet att det blir svårare att få upp inflationen till målet två procent.

Men på marginalen positivt för sysselsättningen, säger Spector.

Bråk om märket

Låglönesatsningen påverkar sannolikt inte märket, mer än möjligtvis med ett par hundradelar, sett på hela ekonomin, enligt Susanne Spector. Men på vissa avtalsområden kan det handla om betydligt mer, ett par tiondels procentenheter – något som vissa arbetsgivarorganisationer redan skarpt markerat mot. Ett visst bråk mellan fack och arbetsgivare om detta så kallade märke lär det därför bli i de återstående avtalsförhandlingarna, närmast i handeln och senare i byggsvängen.

Påsken ligger bra för handelsfacket i år, säger Spector som ändå inte tror på någon påskstrejk i den för handeln viktiga högtiden.

Byggfacken brukar däremot vilja skramla med konfliktvapnen.

Men på det stora hela talar industriuppgörelsen för en stabilitet på arbetsmarknaden, säger Spector.