Löfven tänker inte vittna om Jas-affär

Eraldo Peres/AP/TT: Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva. Arkivbild.

Rättegången handlar om Brasiliens köp av 36 Jas Gripen-plan, skriver Dagens Nyheter.

Vi vill att Sveriges statsminister klargör att Lula da Silva inte gjort något olagligt, säger Lulas advokat Cristiano Zanin till tidningen.

Men Stefan Löfven tänker inte åka till Brasilien.

Jag har ingen del i de där anklagelserna jag hör om, säger han i samband med EU-toppmötet i Bryssel.

Har inte kallats

Enligt den brasilianska åklagaren ska Jas-affären ha gjorts upp på ett hotellrum i Sydafrika i anknytning till Nelson Mandelas begravning 2013. Lula da Silva ska då ha träffat Stefan Löfven och Brasiliens dåvarande president Dilma Rouseff.

Men det är en felaktig uppgift, hävdar Stefan Löfven.

Jag har inte suttit på ett hotellrum med dem. Möjligtvis har jag träffat dem i samband med begravningsceremonin, man säger hej till varandra. Det gjorde jag med massor av människor.

Enligt Stefan Löfven har han inte blivit kontaktad av brasilianska myndigheter eller fått någon kallelse att vittna.

Franska presidenter kallade

På listan över vittnen som Lula da Silva vill använda finns även Frankrikes nuvarande president François Hollande och den före detta presidenten Nicolas Sarkozy.

Brasiliens beställning av stridsflygplan från svenska Saab blev klar hösten 2015. Affären är värd cirka 39 miljarder kronor. Lula har enligt åklagarna använt sitt inflytande för att påverka regeringen att välja just Gripen-planen. Påtryckningarna ska ha skett 2013–2015, då han inte längre var president.