Ståltorn renoveras i LKABs gruva i Vitåfors

Fotograf: Fredric Alm / LKAB

Projektet är kostnadsberäknat till cirka 200 miljoner kronor

Det ena bergspelet i Vitåfors, stängs av i drygt fyra månader när ett av ståltornen i skipschaktet renoveras. LKAB:s gruva i Malmberget har totalt fem bergspel. Det rapporterar LKABs personaltidning LKAB-Bladet.

När ett spel i Vitåfors stängs av innebär det reducerad kapacitet för uppfordringen av malm. Det ska lösas via uppfordring med lastbil och tillskott av rågods från Leveäniemi. Bergspelet Vitåfors Västra stängs den 1 april. Förberedelserna är redan igång.

– Vår plan är att minimeraproduktionsbortfallet. Därför har vi byggt en station för omlastning till bilar på avvägning M815 i gruvan. Ett följdprojekt blir ett nytt friskluftsintag för ökad ventilation i gruvan, säger Mats Viltok, projektledare.

– Vi passar på att renovera spelmotorn och modernisera elutrustning och styrsystem i spelsal och skiptömning.

En ny stegväg i stål byggs för att ersätta en gammal i trä. Det ökar säkerheten i gruvan. Dessutom byts drivstationer och ställverk vid bandpåmatningen, säger Roland Winsa, projektledare för el och ventilation.

Hela kalaset är kostnadsberäknat till cirka 200 miljoner kronor. Omkring 70-80 entreprenörer kommer att arbetamed renoveringen.