EU-parlamentet godkände CETA

CETA kommer också att innebära nytt och bättre marknadstillträde för europeiska leverantörer av tjänster för vilka EU-företag är världsledande, från maritima tjänster, telekommunikationer och ingenjörskonst till miljörelaterade tjänster och redovisning. Foto: Europeiska Unionen.

Efter många om och men sade även EU-parlamentet ja till handelsavtalet CETA med Kanada den 15 februari 2017. Siffrorna 408 mot 254 innebär att avtalet kan träda i kraft redan i mars 2017.

Efter många om och men sade även EU-parlamentet ja till handelsavtalet CETA med Kanada den 15 februari 2017. Siffrorna 408 mot 254 innebär att avtalet kan träda i kraft redan i mars 2017.

Det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada, mer känt som CETA, godkändes av parlamentet. CETA syftar till att stärka investeringsflödena och underlätta handeln med varor och tjänster. Det banbrytande handelsavtalet väntas gälla provisoriskt från och med april 2017.

– Genom att godkänna CETA-avtalet har vi valt öppenhet och tillväxt i stället för protektionism och stagnation. Kanada är ett land som vi delar många värderingar med och en allierad som Europa kan lita på, sa parlamentets föredragande för CETA-avtalet Artisk Pabriks (EPP, LV).

CETA-avtalet är tänkt att ta bort tullar på de flesta varor och tjänster, med målet att nå ett ömsesidigt erkännande av certifieringssystemen för en stor mängd produkter. Kanada är på väg att öppna upp landets marknad för offentliga upphandlingar, en marknad som redan är öppen i Europa.

Handelsavtalet kommer också att innebära nytt och bättre marknadstillträde för europeiska leverantörer av tjänster för vilka EU-företag är världsledande, från maritima tjänster, telekommunikationer och ingenjörskonst till miljörelaterade tjänster och redovisning.

Skydda jordbruksprodukter och sociala standarder Under förhandlingarna har EU säkrat skydd för över 140 europeiska geografiska beteckningar för livsmedelsprodukter som ska säljas på den kanadensiska marknaden. Bestämmelser om hållbara utvecklingsklausuler har också inkluderats för att säkerställa miljömässiga och sociala standarder.

För att dämpa medborgarnas oro över att avtalet ger för mycket makt åt multinationella företag och att regeringar inte kommer att kunna reglera för att värna om hälsan, säkerheten miljön, så understryker både EU och Kanada i handelsavtalets inledning och en bifogad gemensam förklaring att alla bestämmelser ska gälla utan att det påverkar länders rätt att reglera.

CETA-avtalet kommer inte att ta bort tullar inom områdena offentliga tjänster, audivisuella tjänster och transporttjänster, samt för mejeri- och fjäderfäprodukter, samt ägg.

Som en konsekvens av parlamentariskt tryck har det kontroversiella förfarandet för tvistlösning mellan investerare och stat ersatts med systemet med investeringsdomstolar, för att stärka öppenheten och säkerställa statlig kontroll över valet av skiljemän.

Parlamentet gav också grönt ljus åt det strategiska partnerskapsavtalet mellan EU och Kanada. I ett syfte att komplettera CETA-avtalet så syftar detta avtal till att främja EU:s bilaterala samarbete med Kanada inom en mängd områden som inte har med handel att göra. Det handlar till exempel om utrikes- och säkerhetspolitik, terrorismbekämpning, bekämpning av organiserad brottslighet, hållbar utveckling, forskning och kultur. Det strategiska partnerskapsavtalet antogs med 506 ja-röster, 142 nej-röster och 43 nedlagda röster.

CETA-avtalet väntas gälla provisoriskt från april 2017. Eftersom CETA-avtalet är ett blandat avtal kommer det sedan att träda i kraft så fort det har ratificerats av alla nationella och regionala parlament inom EU.