Ökat stöd till nya bostäder på gruvorter

Regeringen ökar stöd till kommuner där befolkningen tvingas flytta till följd av exempelvis markdeformationer som skapas av gruvdrift.
För Kiruna och Gällivare handlar det om hundratals miljoner kronor till nya hyres- och studentbostäder.

I de båda kommunerna står sammanlagt drygt 9 000 personer inför en påtvingad flytt från befintliga bostäder sedan gruvdriften runt städerna orsakat deformationer i marken.
Förordningen, som handlar om investeringsstöd till bostadsbyggande när kommuner står inför stora förändringar i fysisk samhällsstruktur, ändras sedan regeringen gjort upp med Vänsterpartiet. Och för Kiruna och Gällivare innebär det att de båda kommunerna nu kan få upp till 1 055 miljoner kronor i investeringsstöd, en ökning med 447 miljoner kronor jämfört med tidigare erbjudna stöd.
En effekt av att det statliga stödet ökar är att möjligheten också ökar för att sätta tak för hyrorna på de nya boenden som erbjuds drabbade invånare, som ofta flyttar från billigare och äldre boenden, enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP).
"Den stadsomvandling som Gällivare och Kiruna står inför innebär inte bara kostnader för kommunerna och LKAB. Det innebär också att många hyresgäster flyttar från ett billigare äldre boende till ett nytt och dyrare boende. Det är rimligt att staten ger ett extra stöd under sådana särskilda omständigheter", skriver han i ett pressmeddelande.