Autoliv och Assa Abloy rasar på börsen

Manu Fernandez/AP/TT: Biometriföretaget Fingerprint rasar på börsen. Arkivbild.

Medan OMXS30-index har pendlat kring nollan, och var oförändrat med ett par timmar kvar innan stängning, fanns ett par tunga förlorare.

Bilsäkerhetskoncernen Autoliv är en av de stora förlorarna. Den organiska försäljningsökningen var lägre än analytikerna hade hoppats på och aktien backar 8,8 procent.

Biometriföretaget Fingerprint redovisade en vinst som var betydligt sämre än väntat. Aktien faller mer än 6,3 procent.

Assa Abloy i baklås

Ytterligare ett bolag som presenterade en rapport som inte gillades av marknaden var låsjätten Assa Abloy, minus 3,4 procent sedan företaget redovisat en lägre vinst än motsvarande period 2015.

Vinnarna bland de företag som presenterat sina rapporter är mediebolaget MTG med en uppgång kring sex procent och Swedbank med mera måttliga 0,5 procent.

I topp bland storbolagen återfinns SCA med en uppgång på 3,5 procent. Dagens Industri uppger att det finns två olika grupperingar av riskkapitalbolag räknat på ett förvärv av bolagets hygienprodukter och mjukpapper.

Industrikoncernen Alfa Laval som i går fick höjda riktkurser av flera finansbolag stiger 2,7 procent.

Sandvik stiger 2,3 procent efter det att JP Morgan under höjt riktkursen för aktien.

Gränges i botten

Bland övriga bolag utanför OMXS30-listan märks Gränges som dyker 9,8 procent efter morgonens rapport. Utvecklingen på de ledande Europabörserna är spretig.

Londonbörsens FTSE-index är upp 0,7 procent, Frankfurtbörsens DAX-index går motsatt håll, minus 0,3 procent med Deutsche Bank som stor förlorare, minus sex procent. Parisbörsens CAC-index är oförändrat ett par timmar innan stängning.