TVO vill bedriva Olkiluoto till 2038

Industrins kraft TVO i Finland vill fortsätta driften vid kärnreaktorerna Olkiluoto 1 och 2 till utgången av år 2038, meddelar TVO.

Det nuvarande drifttillståndet löper ut i slutet av nästa år.

TVO ansöker också om tillstånd att under den här tiden använda de mellanlager för använt kärnbränsle och annat kärnavfall som redan finns i Olkiluoto.

Det var svenska ABB-Atom som levererade kraftverken och de anslöts till stamnätet 1978 och 1980. Deras nettoeffekt är 880 megawatt.

TVO har haft problem med det nuvarande reaktorbygget i Olkiluoto som är kraftigt försenat. Det franska bolaget Areva var huvudleverantör, och rättsprocesser pågår nu på grund av förseningarna.

TVO har vid Olkiluoto två kärnreaktorer som tillsammans producerar ungefär 16 procent av landets elektricitet. TVO ägs till största del av Pohjolan Voima som i sin tur till största del ägs av UPM-Kymmene.

Ursprungligen skulle den tredje reaktorn i Olkiluoto stå färdig i början av år 2009. Nu uppskattas reaktorn bli färdig i slutet av år 2018, och så småningom producera tio procent av Finlands el.