EU-direktiv - större företag ska göra energikartläggningar minst vart fjärde år

Foto: U.S. Army Corps of Engineers Sacramento District/Crative Comons

För att minska energianvändningen i Europa har EU satt upp mål för att förbättra energieffektiviteten i större verksamheter. I Sverige ansvarar Energimyndigheten för Lagen om energieffektivitet i stora företag, EKL. Genom att systematisera sin energikartläggning får organisationer större insikt om sin verksamhet och hur man kan spara pengar samt minska sin miljöpåverkan. EKL syftar till att främja förbättrad energieffektivitet i stora företag genom kartläggning och systematisk minskning av energianvändningen. Lagen som trädde i kraft 2014 kräver att större företag, organisationer och offentlig sektor med minst 250 anställda och en årsomsättning på över 50 miljoner euro gör egna energikartläggningar.

EKL innebär även att berörda företag ska göra kvalitetssäkrade energikartläggningar minst vart fjärde år. Rambölls certifierade energispecialister tar ett helhetsgrepp för att optimera energianvändningen genom att bland annat effektivisera drift- och styrsystemen, hitta energitjuvar och ge förslag på åtgärder som resulterar i bättre miljöprestanda och minskade kostnader. Både stora och små verksamheter kan få stöd i certifiering enligt standarder för miljöledning som ISO 14001.

− Senast sista mars i år ska företagen som berörs av lagen ha påbörjat arbetet och göra en första rapportering till Energimyndigheten. Våra certifierade energispecialister har bred erfarenhet på området och kan hjälpa både stora och små företag och organisationer med energikartläggningar, stöd vid certifiering och bidragsansökan, säger Christian Eek, Distriktschef inom VVS- & Energiteknik på Ramböll.