De åtalade i Saabhärvan nekar till brott

Förre Saabägaren Victor Muller, vd:n Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers åtalas för grovt försvårande av skattekontroll när Muller fick miljoner i konsultarvoden av Saab Automobile. Alla nekar till brott i rättegångens första del.

Victor Muller log mot fotograferna i det stora medieuppbådet när han gick in i rättssalen i Vänersborgs tingsrätt. Kristina Geers och Jan Åke Jonsson såg inte glada, men samlade ut. Trion nekade som väntat till anklagelserna genom sina advokater.

"Sällsam historia"

Den första delen av rättegången, som ska pågå i två veckor, handlar om mer än sju miljoner kronor som Victor Muller fått utbetalda i konsultarvode via sitt bolag registrerat på nederländska Antillerna. Åklagarna anser att utbetalningarna grundades på fakturor som inte var korrekta.

-En sällsam historia, från början till slut, säger chefsåklagare Olof Sahlgren i tingsrätten.

Mullers arvode har redan avhandlats i en tvist med Skatteverket. Då vann den tidigare Saabägaren i kammarrätten och slapp skatta.

-Jag är förvånad att det väcktes åtal för detta, sade Mullers advokat Hans Strandberg inför rättegången.

På tre stolar

Victor Muller fick, medan han var styrelseordförande i Saab Automobile, en halv miljon kronor per månad utbetalt i konsultarvode med den korta beskrivningen "ledningsarvode". Han var då även vd i Spyker. Spyker ansåg att Saab behövde hjälp med frågor som förut hanterats av den tidigare ägaren General Motors. Och Spyker beslöt att köpa in tjänsten - av ett bolag som Muller ägde.

Åklagaren är kritisk mot fakturorna som låg till grund för utbetalningarna. Sahlgren tycker att det är orimligt att Muller ansågs vara en extern konsult för Saab några månader efter det att Muller-kontrollerade Spyker tagit över Saab Automobile.

-Detta är en del av Mullers skatteplanering, hävdar Olof Sahlgren.

"Ser saker fel"

Kristina Geers tycker att åklagaren ser saker på fel sätt i det omfattande åtalet.

-Därmed inte sagt att fakta som han refererar till är fel, säger hennes advokat Per E Samuelson.

Geers är åtalad i rättegångens alla fyra delar, totalt på sex punkter.

Victor Muller är, enligt åklagaren, den ende av de åtalade som haft en personlig ekonomisk vinning av de misstänkta brotten.

 

(TT)