Hammerglass tar norsk order på skyddsglas

Foto: Hammerglass

Ett av Nordens största bygg- och uthyrningsföretag - norska Hæhre AS, med en maskinpark på över 800 entreprenadmaskiner - har beställt explosionssäkra Hammerglass-lösningar för eftermontage på 41 av sina Caterpillar-grävare. Ordern kommer från Caterpillars norska återförsäljare PON, och är den största enskilda ordern hittills för Hammerglass Automotive.

– För vår del innebär ordern framför allt ett stort genombrott på den norska marknaden. Vi har jobbat hårt och länge för att nå ut till användarsidan i Norge och nu verkar det som att det lossnar. I december kom en order på 14 grävmaskinsramar till ett stenbrottsföretag och ytterligare ett antal större norska entreprenadföretag har aviserat att de kommer att säkra upp sina maskiner, säger Hammerglass vd Bengt Nilsson. 

Redan 2010 kom svenska Arbetsmiljöverket med en lag som kräver att den som arbetar där det finns risk för odetonerade explosiver eller för att stora stenar kan träffa maskinen, skall ha tillräckligt förarskydd. Då det saknats funktionella skydd på marknaden har Hammerglass varit pionjärer i utvecklingsarbetet, både genom att aktivt bidraga till att skapa nya säkerhetsstandarder och att genom omfattande testarbete ta fram hållbara lösningar.

– Vi har satsat över 15 miljoner kronor i produktutveckling inom grävmaskiner och hjullastare. Om man vid ett sprängningsarbete drar av 50 laddningar på samma gång, är det inte ovanligt att några av dem inte går av utan finns kvar i stenmassorna som odetonerade explosiver. Erfarna förare lär sig känna igen dessa så kallade "dolor", men vill det sig illa är det upp till 3 kilo TNT som detonerar på 3 meters avstånd från hytten. Just sådana olyckor kostade två liv i Norge under 2016, varför norska Arbeidstilsynet nu börjat ta tag i frågorna.

Hammerglass sprängningstestade lösningar utgörs av en kraftig stålram som bultas fast i förarhytten - en s k RABS ram. I RABS-ramen sitter en 12 mm Hammerglass-ruta som tar emot tryckvåg och stora stenar om det skulle explodera. För att skydda den kraftiga rutan mot ständiga stenskott från stenknackning med hydraulhammare, sitter en offerruta i 4 millimeter Hammerglass monterad framför denna.