Osäker prisutveckling för basmetaller

Råvaruanalytiker befarar en labil utveckling för basmetaller under 2017.  Enligt Dagens Industri, som har talat med ett par experter, beror det i första hand på den osäkra kinesiska marknaden.

Den nyvalde amerikanska presidenten Donald Trumps avsikt att investera i infrastruktur kan komma att öka priserna massivt på basmetaller. Priserna ökade påtagligt redan under 2016, när Trumps planer blev kända. Nu har dock kineserna meddelat att landets byggmarknad befinner sig i en stagnation. 

- Kina är den enskilt viktigaste konsumenten av industrimetaller i världen och står för mer än hälften av världskonsumtionen av industrimetaller. USA är en mycket mindre råvarukonsument, sade Anders Söderberg, valuta- och råvarustrateg på SEB, till DI.

Handelsbankens råvarustrateg, Martin Jansson säger till Dagens Industri att metallmarknaderna har ”dragit för stora växlar på Donald Trumps infrastrukturutspel. Jansson tror att det är stor risk att förhoppningarna grusas. Jansson antar att det kommer att ta minst ett år att starta ett infrastrukturprojekt.

Anders Söderberg i sin tur sätter i sitt svar till DI fokus på de höga riskabla importtullar som Trump har lovat införa. Råvarustrategen tror att i så fall kommer ett kinesiskt överskott att öka initialt, vilket enligt honom, ”sätter press på priserna innan produktionen sedan justeras”.

När det gäller guldpriset, hänvisar Söderberg till den ökade inflationen i USA. Detta kan tala för en prisökning. Han tror också att det kommer att bli växande underskott på alla basmetaller utom aluminium om ett par år.