Världsmarknadspriset på råolja sjunker

Oljepriset faller sedan Iran och flera oljeproducenter i USA ökat trycket. Världsmarknadspriset på råolja sjunker med cirka 1,5 procent eller omkring 80 cent till 56:30 dollar för ett fat Nordsjöolja.

Orsaken är enligt handlare det faktum att Iran, som fick vissa undantag från den tidigare Opec-överenskommelsen, har ökat sin export. Samtidigt visar nya siffror att Irak hade en rekordhög export i december.

Det tidigare kraftiga uppgången i oljepriset, sedan Opec för en dryg månad sedan beslutade att kapa produktionen, har fått bland andra amerikanska oljeproducenter att vädra morgonluft.

Sedan i november har oljepriset stigit med runt tio dollar fatet eller cirka 20 procent.

I övrigt ser det ut som om Opec och bland annat Ryssland kommer att hålla sig till överenskommelsen, så här långt i alla fall. Men sammantaget drar signalerna från USA undan mattan något för Opec-länderna.

Innan dagens prisuppgång hann de ledande bensinkedjorna höja bensinpriset, plus tio öre till 14:42 kronor litern, vilket är det nya riktpriset på bemannade stationer. Dieseln ligger still på 14:25 kronor litern medan etanolen höjs med 20 öre litern till 11:62.

(TT)