Libyska oljehamnen i Said öppnas igen

Zawiya är den sista av nio libyska oljeterminaler som har öppnats på nytt, men än så länge exporteras därifrån ingen olja. Libyen befordrar cirka 700 000 fat olja per dag med hjälp av de övriga terminalerna, medan de andra OPEC-medlemmarna uppmanas att minska sina leveranser.

Libyens kvantiteter är idag de högsta på två år, efter det att detta krigshärjade land återupptog prospekteringen och -leveranserna av olja.

Därmed har Libyen övertagit kontrollen i landets sista stora oljeexportterminal och nu kan terminalerna producera för fullt och dra nytta av OPEC:s undantagsregel, som befriar Libyen från produktionsnedskärningar.

- Zawiya- terminalen förbereder sig också för att återuppta exporten när vi får våra nya rörledningar, meddelade en tjänsteman vid den statliga National Oil Corporation, NOC, nyligen i samband med en invigningsceremoni. Samtidigt har oljeletningsföretaget ENI SPA börjat söka efter olja utanför Libyens kust nordväst om huvudstaden Tripoli och räknar med att kunna slutföra undersökningen inom 65 dagar, meddelade NOC på företagets hemsida.

Libyen varvar upp sin oljeproduktion precis när de flesta av andra OPEC- medlemmar sänker produktionen för att undvika överflöd. 

Libyen vill fördubbla sin oljeproduktion under 2017, skriver Bloomberg i en analytisk artikel och tillägger att ”Libyens comeback kommer att sätta press på alla oljeexporterande länder i OPEC och andra stora leverantörer som gått med på att minska sin oljeproduktion senast i slutet av januari 2017 i syfte att få upp råoljepriset”. 

Libyen är däremot befriat från OPEC:s nedskärningsbeslut. Landet försöker skyndsamt bli av med instabiliteten och återuppta råoljeproduktionen och därmed även exporten.