Ryssland levererar kärnbränsle till kinesisk CEFR-reaktor

Ryska kärnbränsletillverkaren TVEL har tecknat ett avtal med kinesiska kärnkraftinstitutet (CIEA) för leverans av bränsle till en försöksreaktor av typen CEFR. Denna natriumkylda, snabba reaktor av bassängtyp konstruerades med rysk hjälp vid CIEA, som kombinerar kärnvetenskaplig grundforskning med teknikutveckling. CEFR är en viktig anläggning för testning, forskning av komponenter och material som ska användas i efterföljande snabba reaktorer.

Reaktorn har en värmekapacitet på 65 megawatt och kan komma upp till 20 megawatt i elektrisk effekt. CEFR byggdes av ryska OKBM Afrikantov i samarbete med OKB Gidropress, NIKIET och Kurchatov-institutet.

Det nya avtalet, som undertecknades i samband med ett TVEL-delegationens besök i Kina i slutet av 2016, omfattar leverans av ytterligare två stycken så kallade bränslepatroner under åren 2017-2018 inför deras laddning i reaktorn år 2019.

I ett uttalande den 28 december meddelade TVEL att kontraktet gäller från och med den 10 januari 2017 och har ett värde av mer än 50 miljoner dollar.

TVEL och CIEA har samarbetat sedan 1999 när det gäller bränsletillförsel till CEFR-reaktorn. Enligt TVEL bekräftade parterna nyligen vid ett möte sin vilja att fördjupa samarbetet ytterligare.

Det ryska företaget har bjudit in cheferna från CIEA att besöka TVEL:s anrikningsanläggningar under den första halvan av detta år. Den kinesiska sidan tar emot TVEL:s styrelseordförande Yury Olenin i april.

CEFR startades i juli 2010 och reaktorn uppnådde full kapacitet för första gången i december 2014.

CEFR- projektet godkändes av den kinesiska regeringen i princip redan1992, men ett slutligt godkännande gavs först 1995. Denna kinesiska snabba försöksreaktor, som är ett av landets största energiprojekt, genomförs inom ramen av Kinas nationella högteknologiska forsknings- och utvecklingsprogram med namnet "National 863 Program".