Sipilä förnekar jäv i Terrafameaffären

Finlands statsminister Juha Sipilä bestrider att han var jävig då regeringen beslutade att ge gruvbolaget mera pengar, rapporterar Yle.

Sipilä lägger fram sin åsikt i sitt svar till riksdagens justitieombudsman som hade fått ett klagomål om den tilläggsfinansiering på hundra miljoner euro som regeringen beviljade Terrafame, som bedriver Talvivaaragruvan i Sotkamo i östra Finland.

Sipilä säger att varken han eller hans närmaste har någon nytta av tilläggsfinansieringen. Verkstadsbolaget Katera Steel som ägs av Sipiläs släktingar hade fått en beställning av Terrafame. Enligt justitiekanslerns kansli har det lämnats in över tio klagomål som gäller jävfrågan. Finska riksdagens JO har fått in två klagomål.

Eftersom klagomål om samma ärende har lämnats in till två instanser undersöks det i den instans som fått det första klagomålet, det vill säga riksdagens justitieombudsman.

Nära släktingar till statsminister Juha Sipilä har kopplingar till bolaget Katera Steel i Kajana som har fått en stor beställning av det statliga gruvbolaget Terrafame. Sipiläs regering har pumpat in pengar i gruvbolaget för att hålla den flytande.

Investeringsbolaget Fortel Invest, som statsministern för några är sedan överförde till sina barn, äger i dag fem procent av Katera Steel, som också i övrigt är starkt kopplat till Sipiläs släkt. Resten av bolaget ägs av hans morbröder och kusiner.

I början av november 2016 beslöt regeringens finanspolitiska ministerutskott, där Sipilä är ordförande, att staten skulle ge Terrafame 100 miljoner euro till. Anslaget är inte i linje med regeringens beslut från i somras, enligt vilket gruvan körs ner om man inte hittar privata finansiärer före årsskiftet.

Sammanlagt har Sipiläs regering betalat in hundratals miljoner euro i Terrafame för att hålla gruvbolaget flytande, enligt Yle.