”Ryskt energiberoende riskant för Finland”

Rosatoms kärnkraftverk i Ryssland, Foto- Rosatom

EU vill minska Europas beroende av rysk energi men Finland har valt en annan väg. Veli-Pekka Tynkkynen, professor vid Helsingfors universitet, sade nyligen i ett uttalande för Finlands Radio, att om världsläget förändras och om Finlands position förändras "finns det inga garantier för att inte hårda tag skulle kunna komma i fråga".

- Om vårt beroende av rysk energi då är 50 procent, så det klart att det är en stor risk för oss, konstaterar Tynkkynen, som anser att Finlands ryska energiberoende är stort och ökar med det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki. Ett exempel på ett medlemsland som gjort allt för att bli oberoende av rysk energi är Litauen.

På Fennovoima ser man inga problem med samarbetet med Rosatom. När det gäller kärnkraft så kommer Finlands beroende av ryskt uran att istället öka när Fennovoimas projekt i Pyhäjoki fortskrider. Fennovoima har gjort ett avtal med Rosatoms dotterbolag TVEL om bränsleleveranser under de första tio åren.

Utvecklingsprocessen är lång och all information om bränslets sammansättning kommer att också delges finska myndigheter. Rosatoms kärnbränslecykel (NFC) är en kedja av upprepade arbetsprocesser, från uranbrytning till slutförvaring eller konditionering av radioaktivt avfall. Rosatom organisation omfattar företag som representerar alla stadier av den tekniska kedjan. 

- Fennovoima har fått garantier av TVEL att all information om bränslesammansättningen ska ges ut, förklarade Minttu Hietamäki, expert på kärnkraftsteknik vid Fennovoima för finska radion. Med Fennovoimas kärnkraftsplaner ökar Finland sin gott rykte i Ryssland. President Vladimir Putin har vid ett par tillfällen fört fram Fennovoimas projekt som ett exempel på goda ekonomiska relationer mellan länderna.

- Historien har lärt oss att det inte finns något gott i att vara beroende av Ryssland varken ekonomiskt eller politiskt. Ryssland använder energi som ett politiskt verktyg, sade Litauens energiminister Rokas Masiulis till YLE. Finland är idag till 50 procent beroende av rysk energi. I och med planerna på ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki kommer beroendet av ryskt kärnbränsle att öka.

- Finland har under flera årtionden kraftigt bundit sina händer vid rysk energi och det är en del av den goodwill som byggts upp mellan länderna, förklarade Veli-Pekka Tynkkynen nyligen.

Med andra ord har Finland andra erfarenheter av Ryssland än Litauen. Litauen har varit mycket långt beroende av rysk gas. Löften om låga gaspriser gjorde att Litauen sålde sitt gasbolag till den ryska gasjätten Gasprom.

Men gaspriserna steg, kraftigt enligt, energiminister Rokas Masiulis och den ryska gasen blev dyrast i världen.

- Så det fick oss att vakna upp mentalt. Vi insåg att vackra ord inte nödvändigtvis betyder goda handlingar, förklarade Rokas Masiulis för YLE.

Litauen satte igång med en ny strategi: Energy independence strategy. Man byggde en så kallad LNG- gasterminal i hamnstaden Klaipeda. Under ett år har Litauen nu kunnat köpa gas från en rad andra länder.