Sverige mest innovativt i EU

Svensken Johan Petter Johansson fick 1891 patent på sin vidareutveckling av skruvnyckeln, senare skiftnyckeln. Foto: WikiMedia

Europeiska kommissionen presenterade nyligen 2016 års resultat från den europeiska resultattavlan för innovation, den regionala resultattavlan för innovation och undersökningen Innobarometer. Bland annat visar resultaten att EU:s innovationsnivå håller på att komma ikapp Japan och USA, och att Sverige än en gång ligger i topp. Lettland är det land som gör snabbast framsteg.

Sverige är än en gång ledande inom innovationer, följt av Danmark, Finland, Tyskland och Nederländerna.

Följande länder ligger i topp inom specifika innovationsområden: Sverige är bäst på personalfrågor och högkvalitativ akademisk forskning, Finland på finansiella ramvillkor, Tyskland på privata investeringar i innovation, Belgien på innovationsnätverk och samarbeten inom innovation och Irland på innovation inom små och medelstora företag.

De snabbaste framstegen inom innovation görs i Lettland, Malta, Litauen, Nederländerna och Storbritannien.

Regionala innovationskluster finns också i de EU-länder där innovationsverksamheten ännu inte är så utvecklad: Piemonte och Friuli-Venezia Giulia i Italien, Baskien i Spanien och Bratislavaregionen i Slovakien.

För att bli ledande inom innovation krävs framför allt ett balanserat innovationssystem som kombinerar lämpliga offentliga och privata investeringar och upprätthåller ett effektivt och motiverat innovationssamarbete mellan näringslivet och den akademiska världen, en hög utbildningsnivå och högklassig forskning. Den ekonomiska inverkan som innovationer har måste bli tydlig genom ökad försäljning och export av innovativa produkter, samt förbättrad sysselsättning. 

Specialisering i viktig möjliggörande teknik förbättrar den regionala innovationsförmågan, speciellt inom områden för avancerade material, industriell bioteknologi, fotonik och avancerad tillverkningsteknologi.

Under de följande två åren förväntas EU:s innovationsförmåga förbättras. De flesta företagen planerar att upprätthålla den nuvarande investeringsnivån eller att öka investeringar i innovation nästa år. Företag i Rumänien, Malta och Irland kommer troligast att öka investeringar i innovation under det kommande året.

En innovation kan definieras som en ny idé, till exempel en produkt, lösning, affärsidé, tjänst, kemisk formel, matematisk metodik eller teknologi som visar sig lovande eller fungerar och som är ny. Den har inte tänkts ut tidigare av någon annan officiellt. Ett annat sätt att definiera innovation är som något principiellt nytt som också vunnit insteg på en marknad eller i samhället.