Metall risar Ericsson för svältkur

Foto: Ericsson

Efter förhandlingar mellan företag och fack står det nu klart att 820 personer sägs upp från Ericssons anläggningar i Kumla och Borås.

-Det är bedrövligt att Ericssons ledning försöker svälta sig ur problemen, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall.

Redan när sparpaketet presenterades för snart två månader sedan stod det klart att Ericssons produktion i Kumla och Borås skulle drabbas hårdast. Efter förhandlingarna står det nu klart att all produktion försvinner från Borås och 460 personer sägs upp. En ny produktionsenhet med 175 tjänster bildas på orten som bland annat ska arbeta med logistik och mjukvaruutveckling och 50 tjänster läggas ut på ett externt bolag.

Av Kumlafabrikens 420 anställda sägs 360 upp och de kvarvarande 60 ska arbeta med utveckling av den nya 5G-tekniken.

Samtliga uppsagda erbjuds en förlängd arbetsbefriad uppsägningstid som, beroende på ålder och anställningstid, maximalt kan uppgå till 21 månader. Uppsagda erbjuds också stöd av Trygghetsrådet.

-Det var ett tufft besked vi gav våra medarbetare i början av oktober och det har självklart varit en hård tid. Alla har väntat på att förhandlingarna skulle avslutas och att det skulle komma ett tydligt besked, säger MajBritt Arfert, global HR-chef på Ericsson till TT.

När företag aviserar kraftiga neddragningar har facken ofta inte mycket att sätta mot. Det brukar bli i stort sett som arbetsgivaren planerat, så även i det här fallet.

-Vi är nöjda med utfallet, säger MajBritt Arfert.

Anders Ferbe, ordförande i IF Metall, har en helt annan åsikt.

-Det är rent ut sagt bedrövligt att Ericsson nu genomför det som de tidigare aviserat. Det är fel strategi och det är ett bekymmer att ett av de världsledande telekombolagen nu flyttar produktion bort från Sverige. Jag är orolig för att vad det här kommer att innebära för företagets forskning och utveckling, säger han till TT.

Erfarenheterna från tidigare neddragningar på Ericssons visar att anställda som blir uppsagda har förhållandevis lätt att få nya jobb. Men det betyder inte att det är problemfritt, påpekar Anders Ferbe.

-På individnivå är det alltid ett problem för den som efter kanske 10-20 år på ett företag tvingas bort. Man måste ha respekt för att många människor upplever det som väldigt besvärligt även om de har goda möjligheter att få nya jobb.

Utöver neddragningarna i Borås och Kumla omfattar sparpaketet ett par tusen tjänster inom forskning och utveckling (R & D) samt inom administration och försäljning. De delarna kommer att presenteras den 8 december. Totalt sett ska Ericsson dra ner de rörliga kostnaderna från 63 miljarder till 53 miljarder kronor mellan åren 2014 och 2017, enligt tidigare meddelade beslut från Ericsson.

(TT)