Dags att ansöka till Swedish Steel Prize 2017

Foto: SSAB

Swedish Steel Prize är ett internationellt pris som uppmärksammar ingenjörskonst och innovation. Nu är det dags att anmäla sig, sista ansökningsdag är 1 februari 2017.

Swedish Steel Prize kan vinnas av vem som helst som har utvecklat en metod eller produkt som använder den fulla potentialen hos SSAB:s utbud, inklusive stål optimerade för hög hållfasthet, slitstyrka, verktyg, skydd och en kombination av dessa. Det kan till exempel röra sig om nya tekniska designegenskaper, lättare produkter, förenklad tillverkning, ökad livslängd, förbättrade egenskaper eller fördelar för miljön. Materialen måste ingå i SSAB:s utbud, men de måste inte nödvändigtvis tillverkas av SSAB.

Sist bedömde juryn bidrag från 28 länder. En av de tidigare vinnarna är det vitryska företaget Belaz, som byggde världens största anläggningsbil med hjälp av höghållfast stål. Och det är inte bara stora företag och organisationer som anmäler sig och blir nominerade. 2014 nominerades den finska innovatören Timo Penttimies för att ha designat en ny, innovativ och kostnadseffektiv rullmatare för skördare.

– Det finns, och kommer att finnas, många nya och till och med experimentella sätt att använda våra premiumstål på. Mitt hopp är att se så många av dessa produkter eller metoder som möjligt bland ansökningarna. Vi letar efter innovativa stållösningar som verkligen tänjer på gränserna vad gäller stål, för sig själva eller i kombination med andra material eller kanske med ett digitalt inslag, säger Eva Petursson, ordförande för Swedish Steel Prizes jury och chef för SSAB:s strategiska FoU.

Vinnaren av Swedish Steel Prize kommer att tillkännages på Stockholm Waterfront Congress Centre 11 maj 2017. Vinnaren kommer att erhålla en statyett av skulptören Jörg Jeschke och ett kontantpris på 100 000 kronor som SSAB uppmuntrar vinnaren att donera till valfritt välgörande ändamål.