Saab tecknar avsiktsförklaring med polskt bolag

Foto: Saab

Saab har tecknat en avsiktsförklaring med Polens största försvarsföretag, Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Avsiktsförklaringen innebär ett närmare samarbete för planering och leverans till polska marina program, såsom ubåtskonstruktion för den polska marinen samt exportkunder.

Tidigare i år signerade Saab och PGZ en övergripande avsiktsförklaring för ett utökat samarbete inom ett flertal gemensamma projekt inom den modernisering av marinen, flygvapnet och land-området som Polen nu genomför. PGZ är en ledande tillverkare av försvarsprodukter för den polska försvarsmakten och kommer att ha en stor roll i landets försvarsprojekt.

– Jag är övertygad om att samarbetet mellan Polska Grupa Zbrojeniowa och Saab kommer att gynna både oss och den polska marinen. Att säkerställa polsk säkerhet, även till havs, är en av de viktigaste uppgifterna för PGZ som en följd av den tekniska moderniseringsplanen. Undertecknandet av detta avtal öppnar dörren för den polska försvars- och varvsindustrin till ett brett utbud av tekniskt samarbete, medan det för den polska marinen, är en möjlighet att skaffa de mest moderna fartygen, säger Arkadiusz Siwko, vd för Polska Grupa Zbrojeniow

Den polska militären utvecklar för närvarande sin försvarsförmåga genom femton prioriterade moderniseringsprogram som inkluderar inköp av moderna ubåtar och ytfartyg för att öka potentialen i den polska marinen.  Saab bygger för närvarande A26 ubåtar till den svenska marinen samt arbetar med halvtidsmodernisering av befintliga ubåtar. Produktportföljen innehåller dessutom yt- och undervattensfartyg samt en mängd produkter och lösningar som motsvarar marina behov.  Saab har levererat Sea Giraffe radarer och RBS15 Mk 3 missiler till fartygen FAC Orkan, Double Eagle till minjagarna Kormoran II samt lösningar till Polens specialstyrkor.