Opec tar fram nytt ramverk

Foto: C Clark

Oljekartellen Opec beslutade har beslutat att etablera en kommitté för att studera och lämna rekommendationer avseende genomförandet av den målsatta produktionsnivån bland kartellmedlemmarna. Vidare ska kommittén utarbeta ett ramverk gällande samråd mellan Opec och producenter utanför Opec. Där ska man även identifiera risker och vidta proaktiva åtgärder för att säkerställa en balanserad oljemarknad på ett hållbart sätt.

Det skriver Opec i ett pressmeddelande i samband med det formella beskedet efter mötet.

Kartellen har beslutat att genomföra en seriös och konstruktiv dialog med oljeproducerande länder utanför gruppen, där målet är att stabilisera oljemarknaden och undvika den negativa påverkan på kort och medellång sikt.

Vid mötet beslutade Opec att anta ett produktionsmål på mellan 32,5 och 33,0 miljoner fat per dag, "i syfte att påskynda de pågående neddragningarna av överlager och för att driva ombalanseringen framåt".

Opec-länderna konstaterade vid konferensen att den globala efterfrågan på olja är fortsatt robust samtidigt som utsikterna för framtida utbud påverkas negativt av stora neddragningar av investeringar och massuppsägningar. Man adresserade även särskilt utmaningen i att dra ned överskottslager under de kommande kvartalen.

Enligt Opecs senaste månadsrapport uppgår dock marknadens efterfrågan på Opecs olja till 31,7 miljoner fat per dag under 2016 och till 32,5 miljoner fat per dag nästa år, vilket innebär fortsatt överutbud om kartellen nu skulle lyckas hålla sig till avtalet. I augusti var Opecs produktion 33,24 miljoner fat per dag.

(SIX News)