Hektiskt underhållsstopp på Skutskärs bruk

Foto: Simon Matthis

Imorgon, 9/9, startar Skutskärs Bruks årliga underhållsstopp. Även om brukets massaproduktion stoppas så kommer det att vara full fart på bruksområdet. Det är över 3800 åtgärder som är inplanerade att utföras under det drygt två veckor långa stoppet.

Under det årliga underhållsstoppet sker underhåll, inspektioner, rengöring, service, reparationer och inkoppling av ny utrustning på bruket.

– Det årliga underhållsstoppet är en förutsättning för att kunna se över och rusta upp vår fabrik så den klarar av att producera massa dygnet runt resterande delar av året, säger Tommy Lodin, brukschef, Skutskärs Bruk.

Under årets underhållsstopp kommer bland annat förberedande arbeten, som exempelvis installationer av inkopplingspunkter, att genomföras i de två stora investeringsprojekt som pågår på Skutskärs Bruk.

Det ena projektet är nytt svaggassystem, som kommer att reducera svavelutsläppen och höja brukets miljöprestanda. Denna investering är på 150 miljoner kronor och beräknas vara genomförd i slutet av 2017.

– Det nya svaggassystemet kommer även att minska den mindre angenäma lukt som ibland kan upplevas från bruket, säger Tommy Lodin.

Det andra större projektet som pågår är ombyggnationer som ska öka produktionen av fluffmassa med cirka 160000 ton per år. Denna investering är på 240 miljoner kronor och beräknas vara genomförd under andra kvartalet 2018.

– Denna investering kommer att förbättra brukets lönsamhet och långsiktiga konkurrenskraft, säger Tommy Lodin.