Putin vill se frysning av oljeproduktionen

Ryssland president Vladimir Putin. Foto: Christer Wiik

Rysslands president Vladimir Putin vill att oljekartellen Opec och Ryssland, vilka tillsammans står för hälften av världens oljeproduktion, träffar ett avtal för att frysa utbudet och förväntar att dispyten med Irans deltagande går att lösa. Det framgår av Bloomberg.

"Från en synvinkel med ekonomiskt tänkande och logik skulle det vara rätt att komma fram till någon form av kompromiss", sade Putin.

Iran var anledningen till att samtalen kollapsade i april men Putin anser nu att landet bör tillåtas att höja sin produktion.

"Iran startade från en väldigt låg position i samband med de välkända sanktionerna mot landet", sade Putin och tillade att det skulle vara orättvist att låta deras produktion vara kvar vid den nivån.

Presidenten kan komma att rekommendera att slutföra en plan när han träffar Saudiarabiens vice kronprins Mohammad bin Salman vid G20-mötet i Kina nästa vecka.

Saudiarabien har tidigare endast lämnat försiktigt stöd till förnyade förhandlingar. Energiminister Khalid Al-Falih uppgav den 26 augusti att en produktionsfrysning vore positivt för marknadssentimentet men att någon betydande intervention inte behövs, då den globala marknadsbalansen korrigerar sig själv.

(SIX News)