Lew kritiserar EU:s Apple-beslut

USA:s finansminister Jacob Lew kritiserar EU:s beslut om att tvinga Apple betala tillbaka omkring 14,5 miljarder dollar på grund av sitt skatteupplägg På Irland.

Det skriver Wall Street Journal.

"De försöker komma åt att beskatta inkomster som borde beskattas i USA", sade han.

Enligt Jacob Lew tycks EU rikta in sig på amerikanska företag. Lew hävdade att EU vidtar vissa mindre åtgärder mot icke-amerikanska företag men att "mönstret pekar på" att de största smällarna riktas mot amerikanska företag och därmed mot USA:s skattebas.

Lew påpekade dock att obeskattade vinster, som bland annat existerar i Apples böcker, är ett problem som beslutsfattare behöver ta itu med. Men han framhöll att det arbetet måste ske under omständigheter som värnar om ekonomiskt samarbete samt i enlighet med väl etablerad skattelagstiftning.

Finansministern menar att EU:s agerande "skadar miljön för internationella affärer i Europa då det skapar en osäkerhet som i slutändan inte är bra för den europeiska ekonomin".

EU-tjänstemän svarade med att de utgår från lagarna som förbjuder olagligt statligt stöd till företag, samt att man inte speciellt riktat in sig på amerikanska företag.

(SIX News)