ABB:s ventilationssystem sparar energi åt Boliden

Foto: Boliden

ABB har levererat ett behovsstyrt ventilationssystem för Bolidens guldgruva i Kankberg. Systemet ger frisk luft i den 500 meter djupa underjordsgruvan som utvinner guld, tellur och andra mineraler för kommersiell elektronik och industriellt bruk.

Förutom att ge frisk luft, hjälper systemet ventilationsutrustningen fungera effektivare. Sedan det togs i drift tidigare i år vid Kankberg, har systemet sparat 54 procent energi för ventilation, och 21 procent energi för luftuppvärmning jämfört med driften utan denna teknik.

Projektet utökar gruvans befintliga 800xA styrsystem genom att lägga till ventilationssystemet för att förse alla arbetsområden rikligt med frisk luft. Systemet använder ett bibliotek av funktioner anpassade för Kankberg, inklusive uppvärmningen av frisk luft som gruvan förses med.

I gruvmiljö, där förhållanden kan ändras snabbt, är tillförlitlig ventilation avgörande för gruvarbetarnas och utrustningens säkerhet. Styrsystemet måste vara anpassningsbart och utbyggbart för rådande omständigheter och framtida verksamhet. Genom att använda ABB:s lösning, kan Boliden lägga till, ta bort eller flytta fläktar till platser där de behövs i gruvan. Ett lokaliseringssystem känner av närvaron av ett gruvfordon eller maskiner i ventilationsområdet i gruvan, kommunicerar sedan med styrsystemet som i sin tur beräknar rätt mängd luft som behövs och styr fläktarna att leverera den.