Världspremiär för nya Audi A5

Bild: Audi
Bild: Audi

Den helt nya coupen från Audi premiärvisades nyligen vid företagets huvudkontor i Ingolstadt. Nya generationens A5 Coupe är både atletisk, sportig och elegant och under skalet sitter ett helt nytt chassi och en kraftfull motor.

Audis designers har under många år brottats med utmaningen att designa efterträdaren till Audi A5 Coupe. Nu ser vi resultatet. Nya A5 Coupé har fått en modern och vass design – samtidigt som den värnar sin sportiga karaktär.

Nya Audi A5 Coupé lanseras med fem motoralternativ; två TFSI- och tre TDI-motorer som utvecklar mellan 190 och 286 hästkrafter. Jämfört med föregångaren har motorerna nu upp till 17 procent högre effekt samtidigt som förbrukningen minskat med maximalt 22 procent. Den turboladdade V6-motorn har både hög effektivitet och prestanda som i en sportbil. Den sexcylindriga motorn utvecklar 354 hk, vilket är 21 hästkrafter fler än i motorn i föregångaren.

Nya Audi A5 Coupé har en drivlina anpassad för varje motorvariant. Den sexväxlade manuella växellådan och den sjuväxlade S tronic-lådan används tillsammans med de fyrcylindriga motorerna samt med den 218 hästkrafter starka 3,0 TDI-motorn, till såväl fram- som fyrhjulsdrift. Den åttaväxlade tiptronic-växellådan är i sin tur reserverad för den mest kraftfulla dieselmotorn och för S5. De båda motorerna kommer dessutom med quattro permanent fyrhjulsdrift som standard.

Den helt nya chassi-strukturen ska ge komfort kombinerat med vassa köregenskaper. Som tillval finns också aktiva stötdämpare som kan justeras i olika lägen efter på körförhållanden. Den elektromekaniska servostyrningen är också en nyhet, som anpassar sig efter bilens hastighet.

Nya A5 Coupé lanseras i Sverige i november med säljstart i juli.