Små oljeprisrörelser

Foto: Gary Henderson

Oljepriserna har visat små rörelser under torsdagens handel, inför beskedet från dagens Opec-möte.

"Opec kommer uppenbarligen att diskutera ett gemensamt produktionstak men något samförstånd är dock osannolikt", skriver Commerzbank i en kommentar på torsdagen.

Enligt Opec-källor på torsdagen är det osannolikt att oljekartellen kommer att nå något avtal om ett nytt produktionstak, på grund av Iran som har en hållning som är svår att lösa.

Diplomatin fortsatte på torsdagen i ett försök att få Opec att nå en kompromiss vid torsdagens möte, där Irans delegation hade möten med Nigeria och Qatar under morgonen. Under gårdagen uppgav fyra källor inom Opec att man kommer att överväga att sätta ett nytt produktionstak vid mötet.

Vid mötet i december 2015 misslyckades Opec för första gången på flera år med att sätta ett produktionstak. Innan det mötet låg taket på 30 miljoner per fat och det hade gällt sedan december 2011. Opecs nuvarande produktion ligger på 32,5 miljoner fat.

Nigeria, Qatar, Algeriet och Venezuela uppges ge stöd för ett produktionstak. Saudiarabien ger stöd för det om det går att nå konsensus i frågan. Förenade Arabemiraten uppges samtidigt vara emot ett tak om inte Iran säger ja.

"Oljepriset steg i går efter att Opec-medlemmar hade samtal bakom lyckta dörrar där man inför torsdagens möte tog upp idén om att återinföra ett produktionstak", kommenterar Norne Securities på torsdagen.

Irans oljeminister i dag uppgav att landet har som målsättning att producera 4,8 miljoner fat olja per dag inom fem år. Enligt Opecs senaste månadsrapport låg Irans produktion på 3,451 miljoner fat per dag i april.

Irans representant i oljekartellen Opec upprepade på onsdagen att man inte kommer att åta sig att delta i någon frysning av oljeproduktionen. Däremot står Iran bakom Opecs ansträngningar i att stabilisera marknaden med "rättvisa och logiska priser".

Nigerias oljeminister uppgav att man arbetar med säkerheten i landet och att internationella oljebolag inte lämnar landet. På senare tid har Nigerias oljeproduktion fallit rejält, efter att olika rebellgrupper genomfört sabotage av infrastruktur och oljeanläggningar.

USA:s oljelager steg med 2,4 miljoner fat förra veckan, enligt branschorganisationen API:s undersökning. Bensinlagren minskade samtidigt med 1,5 miljoner fat medan lagren av destillerad olja sjönk med 1,2 miljoner fat per dag.

Inför den officiella statistiken vid 17.00 i dag förväntar analytikerna att råoljelagren minskade med 2,6 miljoner fat, att bensinlagren sjönk med 0,6 miljoner fat och att lagren av destillerad olja dalade med 0,6 miljoner fat. Raffinaderierna bedöms har gått på 90,5 procents kapacitetsutnyttjande, jämfört med 89,7 procent veckan innan, enligt Dow Jones Newswires enkät.

(SIX News)