Saab: förundersökning inledd i Brasilien

Foto: Saab

Åklagare i Brasilien har inlett en förundersökning av affären där Brasilien köper 36 Jas-Gripen plan för cirka 40 miljarder kronor. Det uppger Brasiliens största dagstidning Folha de San Paulo, skriver SVT.

Det är åklagarenhetens centrum för korruptionsbekämpning i huvudstaden Brasilia som leder förundersökningen.

Det brasilianska flygvapnet skrev i oktober förra året på avtalet med Saab om köpet av 36 Gripen-plan. Prislappen hade då ökat med 900 miljoner dollar, som i dag motsvarar cirka 8,3 miljarder kronor, vilket uppges ha satt igång diskussioner i Brasilien.

Under förra månaden inledde brasilianska regeringskansliets enhet för offentliga frågor en undersökning om varför priset gått upp så kraftigt. Många uppges nu fråga sig om det kan finnas några oegentligheter bakom det höjda priset.

Enligt SVT bekräftar Saabs presschef Sebastian Carlsson att det nu gått vidare till en utredning från åklagarmyndigheten - men betonar att ingen delgivits misstanke om något brottsligt:

"Det är korrekt att det nu finns en åklagare som skall ställa några frågor. I Brasilien finns en mycket öppen möjlighet för vem som helst att anmäla saker och ha en rätt att få det utrett. Det är både vanligt och väntat att det kommer en sådan anmälan", säger Carlsson.

(SIX News)