Saabs vinst lägre än väntat

Saabs vd Håkan Buskhe. Foto: Saab

Saab redovisar en vinst före skatt på 319 miljoner kronor för andra kvartalet. Det var sämre än väntat.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 399 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen sjönk till 5 692 miljoner kronor, från 5 886 miljoner kronor, medan orderingången steg till 4 048 miljoner kronor, från 3 171 miljoner kronor ett år tidigare.

Vd Håkan Bushke skriver i delårsrapporten att Saab bedömer att försäljningsintäkterna 2014 kommer vara i linje med 2013, samt att rörelsemarginalen, exklusive väsentliga jämförelsestörande poster, blir något högre än rörelsemarginalen 2013.

"Marknaden för försvars- och säkerhetslösningar är fortsatt utmanande och konkurrensen är hård", kommenterar Buskhe.

Saab märker av ett ännu större intresse för Gripen än tidigare, säger han till TT.

TT: Börjar ni närma er några nya affärer?

- Det hoppas vi, om man säger så.

Malaysia är exempelvis på väg att köpa nya stridsflygplan och Saab har både erbjudit landet att köpa och hyra Gripen. Men årets två stora flygkatastrofer, varav den senaste i går, gör att Malaysias beslut kan dröja.

- Tyvärr är det ju väldigt tragiskt nu, de har precis haft den andra flygkatastrofen på kort tid. Det är klart att det påverkar deras beslutsprocesser, säger Håkan Bushke.

Utöver "vanliga" Gripen har Saab sedan 2011 även tittat på möjligheterna att utveckla Gripen för starter och landningar på hangarfartyg, den så kallade Sjö-Gripen, och man har tagit in specialister i England som har gjort fördesign för en Sjö-Gripenversion av nästa generations Gripen-plan.

- Möjligheten att göra en sådan är väldigt god, och det finns ett antal länder som har visat ett intresse av det. Brasilien har ett behov, även Indien och ett antal andra asiatiska länder, säger Håkan Buskhe.

Saabs försäljningsintäkter minskade sammanlagt med 7 procent under första halvåret, och det berodde främst på en nedgång inom affärsområdet Dynamics.

"Orderingången i affärsområdet Dynamics påverkas negativt av den fortsatt utmanande marknadssituationen samt av förseningar i kunders inköpsbeslut. Vi ser ingen förändring i marknadsläget på kort sikt, men fortsätter utveckla vårt erbjudande för att tillvarata affärsområdets potential långsiktigt", skriver Buskhe i rapporten.

Bolagets besparingar fortsätter enligt plan, och hittills i år har antalet heltidsanställda och konsulter totalt sett minskat med cirka 850 sedan början av 2013.

(TT)