Atlas Copco lanserar mobil raisebore-rigg

Atlas Copcos nya mobila raisebore-rigg ”Easer” är lite smidigare, snabbare och därmed effektivare än sina riggkusiner som måste förankras i betongplattor. Foto: Atlas Copco

När Raiseboring-tekniken togs fram i tyska kolgruvor på 1940-talet blev det första steget mot en säkrare gruvdrift. Sedan dess har tekniken utvecklats successivt av olika företag, varav flera Svenska. I år lanserar Atlas Copco ”Easer” som är en mobil och samtidigt stabil raisbore-rigg.

 

Raiseboring- tekniken, eller stigortsborrning som är den svenska benämningen, innebär ett säkert sätt att skapa ett runt hål mellan två nivåer i en gruva utan att använda sprängämnen. Borriggen placeras vanligen på en stadig plattform, ofta av cement, för att borra ett litet pilothål, ner till håligheten nedanför. När borren har brutit igenom tas pilotborrkronan bort och ersätts med ett upprymningshuvud, eller rymmare, med den storlek i diameter som det färdiga hålet ska ha. Rymmaren roteras och dras tillbaka genom berget, mot borriggen, medan borrkaxet faller till botten av hålet. Resultatet blir ett cylindriskt hål med släta väggar.

 

Säker teknikStigortstekniken anses vara det säkraste och mest produktiva sättet att driva stigorter i de flesta gruvtillämpningar. Vid blockrasbrytning, och i de flesta typerna av rasbrytning, tjänar ett stort antal korta stigorter som öppningar, vilka berget kan expandera till vid sprängning.

– Fördelarna med raiseboring är många. Nummer ett är säkerheten, för med metoden kan man skapa ett schakt utan att någon person behöver vistas i utrymmet under borrningen. Metoden går också snabbare än traditionell spränghålsborrning, säger Johnny Lyly produktchef på Atlas Copco.

 

Atlas Copcos nya mobila rigg, ”Easer”, är till för borrning av öppningshål i gruvor och den klarar att utföra både uppåtriktad borrning och nedåtgående upprymning med en håldiameter på 750 millimeter, samt vanlig stigortsborrning med en håldiameter på upp till 1 200 millimeter. För att växla från lådhålsborrning till nedåtgående upprymning, vrids växellådan 180 grader – en enkel åtgärd som kan utföras i en underjordsverkstad.

 

Vad är det som skiljer ”Easer” från vanliga raisebore-riggar?– Easer behöver inte fästas i en betongplatta för att fungera. Det gör den så mycket smidigare att använda och den spar mycket tid, säger Johnny Lyly.

 

Traditionella maskiner för stigortsborrning kräver vanligtvis en betongplattform och fästbultar för att hålla maskinen stabil under drift. För sådana korta stigorter är den faktiska borrtiden ofta mindre än 50 procent av den totala borrtiden.

 

Snabbare och smidigare– Vår målsättning när vi tog fram Easer har varit att göra arbetet snabbare. Tidsramen för att borra ett öppningshål på 40 meter, från installation till nedmontering, är mindre än 30 timmar, och själva installationen och nedmonteringen tar mindre än en timme.

 

Det som ledde fram till utvecklingen av ”Easer” var en allt större efterfrågan på en mycket rörlig och mångsidig borrigg. En som är särskilt konstruerad för att skapa öppningshål på ett säkert och effektivt sätt.

Den nya riggen kan producera öppningshål med en maximal diameter på 750 millimeter och ett håldjup på upp till 60 m. Den använder standardborrstänger på 200 millimeter (8 tum) med en pilotborrkrona på 228 millimeter (9 tum). All den driftutrustning som behövs finns i bäraren, förutom stängerna, och installationen kräver ingen förberedelse av arbetsplatsen.

Fakta / Raise Boring-tekniken

• Raise boring används förutom i gruvor numera även för att skapa tunnelventilation och hisschakt samt kanaler för avloppsledningar eller vatten.

• Utvecklingen av tekniken och utformningen av utrustningen har förutom Atlas Copcos mobila och snabba rigg lett fram till att tekniken kan användas på mycket hårda bergarter och på platser djupt under marken.

• Raise Boringtekniken har flera fördelar:

- Ökad säkerhet då personalen inte behöver gå ner i schaktet när det är under uppbyggnad och exponeras inte för fallande stenar eller farliga sprängämnen.

- Tekniken har ett snabbare avancemang än andra borrmetoder.

- Raiseborrning skapar ett hål med släta väggar som vanligtvis inte kräver inklädnad.

- Hålet är stabilare än konventionellt borrade och sprängda hål och har ett bättre luftflöde, vilket gör att metoden särskilt lämpar sig för ventilationsschakt. - Raise boring är skonsam mot naturen och kan är bra i områden med geologisk känslighet.

- Lägre kostnader på grund av minskat personalbehov, mindre mängd sten att hantera och ett snabbare avancemang.

• Namnet ”Easer” som Atlas Copco kallar sin nya borrigg kommer från uttrycket ”ease off”, som innebär att avlägsna eller släppa ut trycket, vilket refererar till det spränghål som berget expanderar till vid sprängning.