Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Bandtransportörer för höga krav

Bandtransportörer kräver kraftfulla industriväxlar
Bandtransportörer kräver kraftfulla industriväxlar
Publicerad av
Peter Höök - 11 jul 2019

Hantering av massgods ställer höga krav på bandtransportörer och deras drivteknik. Olika sorters transportörer krävs beroende på transportriktning, volymer, bandlängd och utförande. De robusta drivenheterna från Nord säkrar ett oavbrutet flöde av material. De säkrar ett precist och dynamiskt flöde av material som kan regleras individuellt.

Bandtransportörer används i första hand för kontinuerlig transport av material och särskilt massgods inom bland annat verkstadsindustri och inom återvinning av plast och papper. Utformningen kan anpassas efter krav på transportlängd, volymer och hastighet. Bandtransportörer består ofta av ändlösa band av gummi eller plast såväl som draghållfasta bärande element och banden passerar över minst två valsar varav en är drivande och förflyttar bandet genom valsfriktion.

En tåliga industriväxel kräver begränsat med underhåll; lagerpunkter och dess förseglingsytor  har tillverkats i ett stycke vilket är idealiskt för större bandtransportörer med stor kapacitet. Den senaste generationen av Maxxdrive har utökats med serie tvåstegs vinkelväxlar som är särskilt lämpade för transportsystem inom massgods och gruvindustri. Effekt och varvtalsintervall har speciellt avpassats för målindustrierna.

Tack vare de två varianterna med sneda respektive raka kuggväxlar med flänsmonterade hus eller integrerad kan enheterna monteras parallellt eller i rak vinkel till transportörerna. Många applikationer med skoptransportörer används i dammiga miljöer där risken för explosioner kan vara stor om dammet är explosionsfarligt. Under sådana omständigheter förses motorer och växelmotorer med anpassat explosionsskydd. Det praktiska underhållspaketet som omfattar både skyddsanordningar och övervakningssystem säkrar att utrustningen fungerar som tänkt även under krävande villkor som kontinuerlig drift, damm och besvärliga väderförhållanden.
 

Annons

Annons

Annons