Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Ägare i företag måste registrera sig

Från början av juli 2019 gäller anmälningsplikt till handelsregistret. Arkivbild
Från början av juli 2019 gäller anmälningsplikt till handelsregistret. Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 09 jul 2019

Från början av juli 2019 gäller för de flesta företag en ny förpliktelse att anmäla uppgifter om förmånstagare till handelsregistret. Under den första veckan lämnades över 1 400 anmälningar in till handelsregistret vid Patent- och registerstyrelsen, PRS. Förmånstagarna är i de flesta fall ägare i företag.

Den nya anmälningsskyldigheten från 1 juli 2019 gäller cirka 300 000 företag, bland annat alla aktiebolag och andelslag. Även en del av öppna bolag och kommanditbolag måste lämna in anmälan. Företagare med firma samt börsbolag och bostadsaktiebolag behöver inte anmäla sina förmånstagare, inte heller föreningar eller stiftelser.

Identifiering av förmånstagare ligger på företagets ansvar. Förmånstagare är personer som till exempel äger mer än 25 procent av företagets aktier eller har mer än 25 procent av röstetalet i företaget. Anmälningen och registreringen av förmånstagare baserar sig på penningtvättslagen och EU-direktiv. Enligt penningtvättslagstiftningen ska exempelvis bankerna identifiera sina kunder. Företaget måste lämna in anmälan till handelsregistret även om det inte har förmånstagare enligt penningtvättslagen.

Uppgifterna om förmånstagare är inte offentliga på samma sätt som övriga uppgifter i handelsregistret. PRS lämnar ut uppgifter till identifierade kunder som använder uppgifterna i enlighet med penningtvättslagen.

Annons

Annons

Annons