Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Över 5 500 ingenjörer och arkitekter saknas

70 procent av branschföretagen behöver nyanställa. Arkivbild
70 procent av branschföretagen behöver nyanställa. Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 05 jul 2019

Nu presenterar Innovationsföretagen sin konjunkturrapport, Investeringssignalen. Den visar på en stor strukturell kompetensbrist som inte kan förklaras av högt konjunkturläge. Över 5 500 arkitekter och ingenjörer saknas trots att orderläget återgått till normalläge. Innovationsföretagens konjunkturrapport Investeringssignalen visar att det trots en avmattning av orderläget råder stor brist på ingenjörer och arkitekter i branschen.

– Över 5 500 ingenjörer och arkitekter saknas i branschen. Det motsvarar hela åtta procent av den totala arbetsstyrkan i branschen vilket indikerar en fortsatt allvarlig kompetensbrist. Särskilt allvarligt är att denna brist är strukturell och ingen tillfällig företeelse kopplad till konjunkturläget, säger Magnus Höij förbundsdirektör Innovationsföretagen.

Jämfört med de senaste åren har rekryteringsbehovet i branschen dock minskat en aning, men det är fortfarande nära 70 procent av företagen som behöver nyanställa. Det är främst hos arkitekterna som behovet minskat. Bland teknik- och industrikonsulterna syns ingen motsvarande avmattning. Det är fortsatt stor brist på många kompetenser, seniora konsulter saknas inom nästan alla kompetensområden.

Rapporten visar på en inbromsning vad gäller orderläget. Trots den här avmattningen är orderläget fortsatt starkt, orderingången väntas dock mattas av än mer framöver.

– Man kan säga att orderläget återgår till ett normalläge efter några år med rekordbeläggning, säger David Cramér, analyschef Innovationsföretagen.

Annons

Annons

Annons